Πως να ξεκινήσω ένα e-shop; Η πανδημία της Covid-19 έφερε μεγάλες αλλαγές στις επιχειρήσεις και στις συνήθειες των καταναλωτών. Όπως ήταν λογικό, η ανάπτυξη του e-commerce και στην χώρα μας ήταν αρκετά σημαντική.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της Covid-19

Η επιδημία της λοίμωξης Covid-19 άλλαξε για τα καλά τις περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ηλικιακές ομάδες που δεν είχαν παραγγείλει ποτέ από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μπήκαν στην διαδικασία να το κάνουν. Ενώ από την πλευρά των επιχειρήσεων και υπό κανονικές συνθήκες αυτές οι αλλαγές για να γίνουν ίσως χρειαζόταν 5 με 10 χρόνια.

Είδαμε κινήσεις όπως ηλεκτρονικά καταστήματα να σταματούν προσωρινά καθώς δεν…


Τι είναι η omnichannel στρατηγική και γιατι μιλάμε σήμερα για αυτη; Πως βοηθάει στην βελτιωση του Customer Experience; Και τι λένε τα στατιστικά

Σε πολλά μας επεισόδια και άρθρα στο blog έχουμε αναφερθεί στην εμπειρία του πελάτη, πόσο σημαντική είναι και πως αυτή γίνεται must ανά τα χρόνια.

Πριν μιλήσουμε για το omnichannel πρέπει να αναφερθούμε στο multichannel. Το multichannel είναι όταν μια επιχείρηση έχει πολλά διαφορετικά κανάλια πώλησης (e-shop, φυσικά καταστήματα, call center, κτλ). Σε μια πολυκαναλική (multichannel) στρατηγική αυτά τα κανάλια λειτουργούν αυτόνομα, ενώ δεν υπάρχει συνοχή και personalization μεταξύ αυτών των καναλιών.

Είμαστε σε μια πιο customer-centric…


Σήμερα που το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή είναι κρίσιμα θέματα, το Greenwashing απλά μπερδεύει τους καταναλωτές και δημιουργεί προβλήματα εμπιστοσύνης.

Το Netflix κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει στον κατάλογο του ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Κάποια ήταν εξαιρετικά, για παράδειγμα το Cowspiracy, ενώ κάποια άλλα ήταν μέτρια έως και επικίνδυνα, όπως το Social Dilemma. Ένα από τα πιο πρόσφατα έχει τον τίτλο Seaspiracy. Μιλάει περισσότερο για τις επιπτώσεις της αλιείας, όμως γίνεται αναφορά στο φαινόμενο του Greenwashing.

Ενώ σαν καταναλωτής γνώριζα για το Greenwashing, μου έκανε εντύπωση πόσο εύκολα μπορούμε να “πέσουμε” στην παγίδα. …


Guest Shopping: Τα e-shops θέλουν σταθερούς και εγγεγραμμένους πελάτες ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν κάτι για αυτό.

Πρόσφατα άκουσα ένα από τα επεισόδια του DigitalJam και μέσα σε αυτό ανέφεραν για το Guest Shopping, δηλαδή ότι οι πελάτες όταν κάνουν μια παραγγελία ηλεκτρονικά μπορούν να την ολοκληρώσουν χωρίς να έχουν κάνει εγγραφή στην ιστοσελίδα ως χρήστες.

Επίσης έτυχε και το εξής, εκείνες τις μέρες έκανα μια ηλεκτρονική παραγγελία από έναν μεγάλο retailer στην χώρα μας και για κάποιο λόγο αντί να “συνεχίσω σαν επισκέπτης” έκανα σύνδεση (είχα ήδη κάνει εγγραφή).

Στην πραγματικότητα, κάνοντας σύνδεση/εγγραφή για να ολοκληρώσει ένας πελάτης μια…


Πως μπορεί μια επιχείρηση να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ της εξαιρετικής επικοινωνίας και εμπειρίας; Και τι γίνεται όταν αυτή η ισορροπία δεν κρατιέται;

Απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία, άρθρα και περιοδικά με το τι γίνεται σήμερα στην αγορά και πως αυτή εξελίσσεται. Όμως, το τελευταίο διάστημα με απασχολεί ένα ζήτημα το οποίο και σαν καταναλωτής βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό.

Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εξαιρετικές διαφημιστικές. Τόσο online όσο και offline βλέπουμε έξυπνες, δημιουργικές και πανέμορφες διαφημίσεις οι οποίες μας προκαλούν υπέροχα συναισθήματα, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας του Covid-19 είδαμε πολλές.

Αγαπημένα μου παραδείγματα είναι τα 2 παρακάτω, η πρώτη…


Το μέλλον του ήχου & ο ρόλος του Clubhouse. Ένα νέο social audio-only app έκανε το δικό του χαμό και μας βάζει στην εποχή του ήχου.

Από την πρώτη καραντίνα για την πανδημία του Covid-19 στην Ελλάδα, γνωρίσαμε ένα νέο μέσο. Το podcasting.

Αν και μετράει πολλά χρόνια ύπαρξης το podcasting στο εξωτερικό, στην χώρα μας το γνωρίσαμε την άνοιξη-καλοκαίρι του 2020. Αξίζει να αναφέρουμε πως την ίδια χρονιά είδαμε μεγάλους “παίκτες” των media και ανθρώπους να μπαίνουν στον χώρο αυτό. Σαφώς, ήταν κάτι που βοήθησε την άνοδο του podcasting στην Ελλάδα.

Ο ήχος σήμερα & Το μέλλον του ήχου

Σήμερα, σε καθημερινή βάση, αλληλεπιδρούμε με ηχητικά σήματα…


Τι είναι και πως θα αποκτήσω First Party Data; Με την έκδοση του iOS 14 να κοντεύει, πρέπει να ετοιμαστούμε για μια μεγάλη αλλαγή στην μέτρηση των conversions.

Τι είναι τα First Party Data και πως θα τα αποκτήσω;

First Party Data, ονομάζουμε δεδομένα που έχουμε συλλέξει απευθείας από τους καταναλωτές και τους πελάτες μας. Μπορεί να είναι στοιχεία επικοινωνίας όπως τηλέφωνο ή email που έχουμε συλλέξει από την ιστοσελίδα μας, social media ή ακόμη και από ένα σημείο στον πραγματικό κόσμο (πχ ένα σταντ σε μια έκθεση).

Τα first party data περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως:

  • Δημογραφικά στοιχεία
  • Ιστορικό αγορών
  • Ενδιαφέροντα
  • Interactions και τι κάνει στην ιστοσελίδα μας

Φυσικά, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν…


Το podcasting στην χώρα μας βιώνει μεγάλη αποδοχή και ανάπτυξη και έτσι το “πως να κάνω το δικό μου podcast” είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

Η ήχος μου άρεσε από μικρή ηλικία, το ράδιο και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ήταν κάτι το οποίο με έμπνεε και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή. Κάπως, το 2012 στήνουμε με φίλους ένα web radio, το 2014 είχαμε κάνει προσπάθειες για ένα podcast και το 2016 δημιουργήσαμε το μαθητικό ραδιόφωνο του ΓΕΛ Ευκαρπίας.

Σήμερα, είμαι συμπαρουσιαστής του podcast επιχειρηματικότητας Business Undercover. Ενώ τρέχουμε projects όπως το Δελτίο…


Email Marketing: πως το κάνω; Πως μπορώ να ξεκινήσω; Βρείτε δωρεάν υπηρεσίες email marketing και αποκτήστε τις πρώτες σας επαφές!

Τι είναι το Email Marketing;

Με το email marketing εννοούμε ενέργειες marketing που γίνονται μέσω email. Για παράδειγμα, όταν λαμβάνετε ένα email με προσφορές ή τελευταίες ειδήσεις από το αγαπημένο σας site με ειδήσεις, αυτό είναι email marketing!

Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι και επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει πολύ περισσότερο σε αυτό. Εξαιρετικό παράδειγμα είναι ο συγγραφέας και podcaster, Tim Ferriss, όπου έχει δημιουργήσει ένα newsletter με τίτλο 5-Bullet Friday. Κάθε Παρασκευή στέλνει διάφορα πράγματα, από μουσική μέχρι και ενδιαφέρον άρθρα!

Γιατί να επενδύσω στο Email Marketing;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, ένας από αυτούς…


Κοινωνική επιχειρηματικότητα: Ένα μοντέλο επιχείρησης όπου έχει στον πυρήνα της την προσφορά στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ένα όχι και τόσο καινούργιο business model. Για την ακρίβεια, το 2000 σαν όρος έγινε πιο γνωστός όταν ο Βρετανός συγγραφέας, Charles Leadbeater, έκδοσε το βιβλίο του με τίτλο “The Rise of the Social Entrepreneur”.

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Τι είναι;

Διαβάζοντας στην wikipedia μαθαίνουμε πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι μια προσπάθεια από έναν ή και παραπάνω ανθρώπους αλλά και από επιχειρήσεις όπου αναπτύσσουν, χορηγούν ή εφαρμόζουν λύσεις για κοινωνικά ή περιβαντολλογικά ζητήματα.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι είτε μη-κερδοσκοπικές (ΜΚΟ) είτε κερδοσκοπικές, φυσικά κρατώντας το…

Padelis Spartalis

Digital & Marketing Strategy | Business Undercover Podcast | United For Good

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store